Blogi

Maanantai, Tammikuu 21, 2019, 15:56

Elinvoimainen, yritteliäs, maaseutu. Mitä nämä kaikki sanat tarkoittavat ja miten poliittisesti näihin asioihin voisimme vaikuttaa?

Aloitetaan maaseudusta. Sille on varmasti joku virallinenkin määritelmä, mutta minusta maaseutua on suurin osa Suomea. Jyväskylässäkin heti Niinisen Anssin kohdalla, Vesangassa tai Kanavuoren takana ollaan jo aivan maaseudulla. Helsingissä voitaneen edelleenkin rajana pitää klassista kehäkolmosta vaikka kaupunki kasvaakin varsinkin ratojen varsille jo sen ulkopuolellekin. Maaseutua tulee arvostaa, siellä sijaitsee meidän (kansallis)omaisuutemme, metsät, pellot, mineraalit, vedet. Näiden arvo tulee tunnustaa ja niiden arvosta pitää pitää huolta myös tuleville sukupolville. Mikä kerran on myyty, sitä ei enää takaisin saa kuten Presidentti Niinistö aikanaan sanoi sähköverkkojen myynnistä. 

Yritteliäs, on ainakin vaikea sana kirjoittaa näin lukihäiriöiselle, aina meinaa tulla muotoon yrittelijäs. Mutta onneksi kielioppiviisaat korjaavat. Yritteliäisyys ei ole samaa kuin yrittäjyys, vaikka yrittäjät monesti toki ovat yritteliäitäkin. Mutta sama asenne sopii myös työntekijöihin ja organisaatioihin. Synonyymeinä voisi olla vaikka kokeileva, ennakkoluuloton, rohkea. Tämäntyyppisiä henkilöitä oli tupa täynnä viikonloppuna Paviljongissa Keski-Suomen yrittäjäjuhlassa, ykisinyrittäjästä suuryrittäjään, kaikki ovat juhlansa ansainneet ja yrittäjyyden eteen tulee edelleen tehdä töitä. Työllistämisen kustannusten kohtuullistaminen ja paikallinen sopiminen ovat asioita joita itse aion ajaa teenpäin. 

Elinvoima. Maaseutu tarvitsee elinvoimakseen toimivat yhteydet. Näistä tärkeimpänä tietoliikenneyhteydet, joiden saaminen koko maassa riittävälle tasolle täytyy saattaa loppuun. Ihmisten ja tavaroiden liikkuminen on myös elinvoimalle tärkeää, vaikka tulevaisuuden palvelut tapahtuvat entistä enemmän sähköisesti. Sen vuoksi teitä, liikenneyhteyksiä ja tietoliikenneverkkoja tulee maaseudullakin edelleen kehittää. Biokaasu tarvitsee mahdollisuutensa sekä elinkeinona että osana ilmastopolitiikkaa, sen ja muun biomassan innovatiiviset mahdollisuudet on vietävä eteenpäin.


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Created with Woo®
Copyright (c)2017, All Rights Reserved.